dinsdag, mei 15, 2007

Moderne herdenking Rotterdams bombardement door mothership

brandgrens rotterdams bombardement
Op 14 mei 2007 werd het bombardement op Rotterdam herdacht met een visualisering van de brandgrens. Deze grens markeert het gebied dat als gevolg van het bombardement en de daaropvolgende branden verwoest werd.

Op deze lijn wierpen 128 lampen van 7000 watt hun stralen de hemel in, waardoor de impact van deze ingrijpende gebeurtenis zichtbaar werd voor iedereen. Kunstproducent Mothership lichtte de bijna 12 kilometer lange brandgrens als geheel aan.

Het bombardement van 14 mei 1940 duurde ‘slechts’ vijftien minuten, maar verwoestte vrijwel de gehele binnenstad van Rotterdam, grofweg het gebied tussen Karel Doormanstraat, Hofplein, Willem Ruyslaan en de Nieuwe Maas. Vooral de branden die als gevolg van het bombardement uitbraken droegen bij aan de vernietiging van 24.000 huizen. Ongeveer 800 mensen kwamen om, meer dan 80.000 mensen werden dakloos. Nog tijdens de oorlog werd besloten dat het nieuw te verrijzen Rotterdam geen reconstructie van de vooroorlogse stad zou worden maar een moderne, nieuwe stad.
De brandgrens markeert de scheiding tussen oud en nieuw die op veel plaatsen zichtbaar is in de binnenstad, maar nooit als geheel wordt ervaren.

verlictte route brandgrens rotterdams bombardement
Bron: Rotterdam 2007

UPDATE!!!:

zelf geprobeerd om foto's te maken en zijn ze mislukt?
geen nood oscar langerak heeft een mooie set en ze via antenne rotterdam online gezet. via info AT oscarlangerak PUNT nl kun je vragen hoe het ook alweer zit met de copyrights ;)
technorati tags: , , , , , ,

Geen opmerkingen: