Programma Open Dag Het Vluchthuis Den Haag 17 februari 2013
Actiedag van 10:00 tot 22:00 uur
10:00 – inloop
Het bgein van de actiedag. Er staat koffie en thee voor jullie klaar! Kom en steun de vluchtelingen in hun strijd.
10:30 – 11:00 – Geënsceneerde fotografie
Het Kunstcollectief ten behoeve van een menswaardig bestaan voert creatief actie voor onderdak, inkomen, zorg en veiligheid voor dakloze vluchtelingen en verzorgt deze morgen geënsceneerde (in scène gezette) fotografie met de vluchtelingen.
13:00 – 13:45 – Pauze
Een pauze met beperkt eten en drinken. Neem daarom zelf iets lekkers mee en deel het met elkaar.
14:00 – 15:00 – Lezing documentaire fotograaf Sjaak Boot
Sjaak Boot is een documentaire fotograaf. Hij concentreert zich op maatschappelijke onderwerpen, zoals vluchtelingen en mensenhandel. Hij wil met zijn fotografie mensen bewust maken. Boot heeft een drietal fotoseries gemaakt over de (Haagse) vluchtelingenstrijd en gaat daarover praten.
15:15 – 16:00 – Poezië
Schrijver en activist Joke Kaviaar en Doorbraak-activist Harry Westerink dragen poezië voor.
16:15 – 17:30 – Film “Enkeltje de dood, graag”
Vertoning van een documentaire over de terugkeer van afgewezen vluchtelingen. De film gaat in op de stelling “Als je uitgeprocedeerd bent, dan moet je terug naar het land van herkomst”. Is het wel zo simpel? Hoe werkt het in de actuele praktijk en hoe gaat de overheid hier mee om? Het standpunt van verschillende politieke partijen en vluchtelingenorganisaties over terugkeer komt naar voren. Naast interviews met vluchtelingen zelf komen er ook activisten aan het woord, die laten zien hoe zij hierin staan. De film duurt 40 minuten, is gemaakt door Dhjana en maakt deel uit van Satya, een serie documentaires.
17:30 – 18:15 – Interview met vluchtelingen
18:15 – 19:00 – Pauze
Een pauze met beperkt eten en drinken. Neem daarom zelf iets lekkers mee en deel het met elkaar.
19:15 – 20:00 – Praatje over migratiebeleid
Activisten van de linkse basisorganisatie Doorbraak vertellen over de strijd van vluchtelingen en hun ondersteuners tegen het keiharde beleid van migratiebeheersing, en over mogelijkheden om die strijd te versterken.
20:00 – 22:00 – Film “Groeten uit Ter Apel”
Vertoning van deze film, in het bijzijn van Tanja Willems die hem maakte en betrokken was bij het tentenkamp in Ter Apel in mei 2012. Sinds eind 2011 zijn dakloze vluchtelingen begonnen met het opzetten van tentenkampen uit protest tegen het keiharde migratiebeleid. De film geeft daar een indrukwekkend beeld van.
NBWil je op de 1 of andere manier een bijdrage aan deze avond leveren?
Neem dan even contact op met Veronica via veronicav823@gmail.com met als onderwerp ‘Mijn bijdrage aan 17 februari as’
Achtergrondinfo en/of Update mbt Vluchtelingen Recht Op Bestaan
Zoals je waarschijnlijk weet, is het tentenkamp Koekamp op 13 december 2012 door de politie ontruimd, omdat het te gevaarlijk zou zijn voor de vluchtelingen om daar nog langer in de kou te verblijven. Maar de problemen van de vluchtelingen zijn niet opgelost. Nog steeds hebben ze geen verblijfsrecht en geen onderdak. Ze kunnen en willen niet terug naar de landen waar ze vandaan komen. De parlementaire politiek heeft nog steeds geen serieuze oplossing aangedragen.
Daarom gaan de vluchtelingen door met hun protest. Ze zijn dus opnieuw in actie gekomen. Op 12 januari 2013 hebben ze de al jaren leegstaande Allerheiligst Sacramentskerk aan de Sportlaan 127 in Den Haag als het Vluchthuis in gebruik genomen. Het bisdom Rotterdam, de eigenaar van de kerk, heeft de vluchtelingen toegestaan om er voorlopig te blijven. Nu verblijven ze er al bijna een maand. Het prachtige kerkgebouw is in een goede staat. Veel voorzieningen waren al aanwezig of hebben de vluchtelingen samen met anderen zelf aangebracht. De vluchtelingen zijn erg blij met het nieuwe onderdak. Ze hebben hun onderkomen inmiddels omgedoopt tot “het Vluchthuis”.
De vluchtelingen hebben je steun nog steeds hard nodig. Morele steun is voor hen heel belangrijk, zodat ze weten dat hun verhalen andere mensen raken, en dat die mensen hun strijd belangrijk vinden.
Op zondag 17 februari 2013 organiseren de vluchtelingen en ondersteuners een open dag in het Vluchthuis.
Daarvoor ben je van harte uitgenodigd. Je kunt dan een bezoek aan het Vluchthuisbrengen, met de vluchtelingen in contact komen en een aantrekkelijk programma meemaken.
Onderaan deze mail vind je het programma van deze dag.
Wil je de vluchtelingen wel steunen, maar kom je niet naar de open dag op 17 februari?
Dat kan! Voor het verblijf in de kerk zijn er allerlei soorten spullen en materialen nodig. Een lijst met benodigde spullen kun je hier vinden.
Financiële steun is ook van harte welkom.
Geld kan worden overgemaakt op rekeningnummer rekeningnummer 497 51 29 t.n.v.: Occupy Den Haag
of  rekeningnummer 9516845 tnv Stek, stichting voor stad en kerk, onder vermelding van ‘Recht Op Bestaan’.
Ondersteuningsverklaring
De Steungroep Vluchtelingenkamp Koekamp Den Haag is een steunverklaringsactiebegonnen waarmee organisaties en individuen zich solidair kunnen verklaren met de strijd van de vluchtelingen. De steungroep stelt het op prijs als mensen die zich solidair hebben verklaard, dat ook in het openbaar laten weten, bijvoorbeeld via hun website, nieuwsbrief, maillijst en Facebook-pagina. Verder vraagt de steungroep aan ondertekenaars om anderen op te roepen om ook solidair te zijn met de vluchtelingen. Hoe meer steun de vluchtelingen krijgen, hoe meer kansen ze hebben om succes te boeken in hun strijd voor een menswaardig bestaan.
Je kan jezelf en/of je organisatie solidair verklaren met de vluchtelingen op de website van Doorbraak (daar is ook de tekst van de steunverklaring te vinden).
Routebeschrijving naar het Vluchthuis
Het Vluchthuis is gelegen aan de Sportlaan 127 in de Haagse Vogelwijk. Vanaf station Den Haag Hollands Spoor kun je tram 12 nemen richting Duindorp, en uitstappen bij de halte Sportlaan.
Meer informatie over het Vluchthuis en de strijd van de vluchtelingen vind je op www.rechtopbestaan.nl
We hopen je op zondag 17 februari in Het Vluchthuis te ontmoeten!