dinsdag, februari 04, 2014

SouperFriday met Jan Pronk over Vluchten en Ontheemd zijn 21 februari as


Foto 01 'Uit de Schaduw' SouperFriday door Frans OhmSouperFriday staat 21 februari in het teken van vluchten en ontheemd zijn. Aan de hand van verhalen van uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijven in de gekraakte Sacramentskerk op de Sportlaan in Den Haag en de pop-up fototentoonstelling "Uit de schaduw" door Katarina Galisinova en Frans Ohm, gaan we met elkaar in gesprek. Ook zal Jan Pronk aanwezig zijn om met ons mee te denken en praten! Kom dus 21 februari ook naar deze SouperFriday over vluchten en ontheemd zijn. En stel je brandende vragen aan Jan Pronk over zijn betrokkenheid bij deze groep mensen en zijn idealisme in de praktijk.
Oftewel, mis 'm niet!Aanmelden voor deze speciale SouperFriday met Jan Pronk kan via BethelBoven.nl

Over de fototentoonstelling "Uit de schaduw"
Vanaf september 2012 verbleef een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, eerst in een tentenkamp naast Den Haag CS en vanaf januari in het Vluchthuis te Den Haag. Zij demonstreren onder de noemer “Recht op Bestaan” om aandacht te vragen voor hun situatie. Katarina Galisinova en Frans Ohm, beide fotografie studerend aan respectievelijk de KABK en de Fotoacademie, documenteren de groep en hun acties en vertellen zo het verhaal van vluchtelingen die in de knel zitten. Foto’s van hun hand worden vrijdagavond 21 februari geëxposeerd in 'de Bethel' tijdens SouperFriday.
BethelBoven.nl

Want  je ontheemd voelen, dat kennen we allemaal wel eens. Als je een vreemde bent in een groep vrienden. Op reis en ineens met een vlaag heimwee. In een situatie waar je niets van thuis herkend. Sommigen hebben dagelijks met dat gevoel van ontheemd zijn te maken. Op een allesomvattende manier. Want hoe hou je je staande in Nederland als uitgeprocedeerde asielzoeker? Gevlucht uit bijvoorbeeld Irak na de inval van de Amerikanen heb je een aantal jaar hier in NL kunnen verblijven. Zo goed en kwaad als het ging, heb je je een plek voor jezelf gecreëerd.Inmiddels is je oude ‘thuis’ weer veilig verklaard en je wordt geacht weer terug te keren. De realiteit is dat je eigenlijk niet terug kunt. Daar heb je immers met de Amerikanen zaken gedaan. Daar liggen nog oude beschuldigingen te wachten.Daar zou je meteen weer onveilig en ontheemd zijn.
Kom 21 februari naar SouperFriday en luister naar het verhaal van deze vluchtelingen. Bekijk het werk van Frans en Katarina.

Aanmelden voor deze speciale SouperFriday met Jan Pronk kan via BethelBoven.nl