maandag, juli 09, 2012

Occupy Den Haag kamp Malieveld is *ahum* occupied


Occupy Den Haag is bezet

Wie deze dagen op bezoek gaat bij het kamp van Occupy op het Malieveld, zal wellicht worden verwelkomd door een grote kaalgeschoren kerel met een pitbull-kruising. De man heet Theo en is in de praktijk de nieuwe leider van het tentenkamp. Of de overige demonstranten hier blij mee zijn valt te betwijfelen: een merendeel van hen is de toegang tot het kamp ontzegd. Ook bezoekers kwamen er het afgelopen weekend niet in. In de dagen voorafgaand aan het weekend kwamen al diverse meldingen van occupiërs die bedreigd waren met fysiek geweld. Zij durven het kamp inmiddels niet meer op. Een stel dat zaterdagavond aan kwam rijden wilde aangifte doen bij de politie. Hen is aangegeven op dinsdag weer terug te komen om de aangifte op te nemen.
Ook de schrijver dezes werd bij aankomst op zaterdag door twee man gesommeerd te vertrekken. Op niet al te vriendelijke wijze. Een kennis, die drie uur later arriveerde werd in het bijzijn van opgeroepen agenten in zijn broek gebeten door de pitbull. De politie gaf aan dat er in de huidige situatie geen reden tot ingrijpen was, aangezien er geen strafbaar feit gepleegd was.
Ook afgelopen zondag werden bezoekers geweerd van het kamp. De overgebleven kampbewoners hebben inmiddels een bord geplaatst dat aangeeft dat het kamp niet toegankelijk is voor mensen van buitenaf, alsmede een provisorische afzetting met touw. Hiermee lijkt een vijandige overname van het tentenkamp door indringers van buitenaf voltooid te zijn.
Aangezien de politie zaterdag verder geen actie wenste te ondernemen, is een groep occupiërs van het eerste uur zaterdagavond in spoedvergadering bijeengekomen. Hierbij is door hen een verzoek opgesteld tot overleg met de afdeling Operationele Zaken van het politiekorps. De groep heeft in dit verzoek aangegeven, dat gezien de ontstane situatie, zij niet langer de veiligheid van bezoekers van het kamp kan garanderen. De website van de beweging is grotendeels offline en vervangen door een enkele pagina met een waarschuwing.
Wat het overleg met de politie zal opleveren is voorlopig nog niet bekend. De toekomst van het tentenkamp van Occupy Den Haag blijft onzeker.
Edwin Ijsmijn Over Edwin IJsman
Idealist met een kwinkslag | Ontwerpt | Onderzoekt | Schrijft | Fotografeert | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Geen opmerkingen: