woensdag, november 23, 2005

microkrediet voor (jonge) startend ondernemers

je leest steeds vaker dat er geen ondernemerschap in nederland te vinden is. ik zeg: onzin! alleen het grote problem is dat je voor het starten een beetje geld nodig hebt. onder de jongeren die ik tegenkom zijn er velen die maar wat graag voor zichzelf willen beginnen. het grote punt is dat ze geen piek hebben. en als ze willen lenen, dan kunnen ze vanwege een bkr-notering dat niet....

daarom denk ik dat het goed is als er een soort van microkrediet voor (jonge) startende ondernemers komt. waarbij dan in ruil voor een beetje start-up funding wel verplicht om bijvoorbeeld een curus ondernemen te volgen. dit om te voorkomen dat jongeren in de valkuilen stappen die vele ondernemers al voor hun gedaan hebben.

koppel daar ook een soort van buddy-buddy systeem aan ism met het mentorraad. deze mentroen zouden dan ook kunnen helpen met het beheren van de gelden obv een zogenaamde derde rekening. bijvoorbeeld ism finnova

koppel daar de afspraak dat de startend ondernemer in kwestie een opleiding gaat volgen bij een zogenaamd ondernemerscollege zoals het roc zakdine of het roc albeda nu aan het opzetten zijn.

om nu te voorkomen dat de ondernemers in spe meteen een hoop geld kwijt zijn aan huur zou je kunnen denken aan het opzetten van mini-incubators, genaamd lotsov skills centres. een soort van bedrijfsverzamelgebouw waar gdurende de eerste 12 maanden of zo tegen een zeer schappelijk tarief kunnen huren. zoals bijvoorbeeld locus 010 dadelijk doet met cultureel ondernemers. een fysieke locatie dus waar jonge starters geholpen worden met facilliteiten, structuur, netwerk en een launching customer. dit schept meteen ook werkgelegenheid voor andere jongeren bijvoorbeeld in de vorm van een administratiekantoor of een schoonmaakservice of antwoordservice, etc.

jonge starters die denken aan het openen van een winkel zou de gemeente kunnen ondersteunen door ze gebruik te laten maken van nog onbenutte ruimte (de gemeenten hebben te maken met een ruime voorrad onroerend goed dat leegstaat)

je zelfs bepalde wijken die nu aan het verpapuren zijn kunnen aanwijzen als 'vrije handelszone' war de vestigingseisen lager zijn, huurvoorwaarden niet te stringent zijn (want wes eerlijk als je meteen een bankgarantie van 3 maanden huur op tafel moet leggen ben je meteen al een groot gedeelte van je opstart-geld kwijt).

nu ik dit zo zit te tikken zie ik het al helemaal voor me :)

Geen opmerkingen: